2016. 10. 24.

Marie Rutkoski: The Winner's Curse - A nyertes átka

Író: Marie Rutkoski
Cím: The Winner's Curse - A nyertes átka
Sorozat: A nyertes 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 366 oldal
Fülszöveg:
Megfizethetsz-e ​​a szerelemért?
Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséi lehessenek. Hűség, sötét titkok, párbajok, felborult értékrendek… Mi mindenért kell fizetni?



„A fiú minden mozdulata zeneként vibrált a bensőjében, de Kestrel csodálkozva érzékelte, hogy hangokat nem hall, se mélyeket, se magasakat.

Bár nálunk talán kevésbé ismert a high fantasy kifejezés, de sikerült már megfigyelnem,

hogy a fantasy-k ezen alfaját nagyon szeretem. Amint meglátok várható megjelenések között egy ilyen könyvet, felcsillan a szemem és már a kosaramban is landol a kötet. Hátha még a borító is ilyen tetszetős. Szeretem a Könyvmolyképző Kiadóban, hogy legtöbbször tökéletesen nyúlnak bele a borítókba. Pont egy picit javítanak rajta és sokkal szebb végeredményt kapunk. Ha jól érzékeltem most is kicsit javítottak a színvilágon és az én szememnek sokkal jobban tetszik így a kép. :)

„Visszaemlékezett rá, hogy a szíve, ami olyan volt, mint egy szorosan feltekert papírtekersz, hogyan nyílt meg Arin csókjától. Hogyan kezdte el megmutatni magát.”

Ezek a fantasy-k középkorhoz hasonlító világba kalauzolnak, de mindegyikben van egy kis

változás. Ebben a könyvben, a valoriai birodalom kezében van a hatalom, évekkel korábban leigázták és rabszolga sorba taszították a herrani lakosságot. A valoriaiak katonai hatalom és minden fiatal lány számára két lehetőség van: férjhez megy és gyereket szül vagy katonai kiképzést kap és belép a seregbe. Főszereplőnk Kestrel a tábornok lánya történetünk idején közeledik a választáshoz. Hogy ne legyenek unalmasok a dolgok, a lány más, mint kortársai és a más mindig izgalmas. Nem szeretne apja nyomdokaiba lépni és még férjhez se szeretne menni. Hozzá inkább a művészet, a zene áll közel és csak ebben leli örömét. Ez a probléma a könyv egyik mozgatórugója és az ilyen lázadó természetű hősnőket mindig nagyon szeretem. Nem éreztem fölösleges nyavalygásnak a gondjait, mert láthattuk azt is, hogy milyen okos és ravasz a lány.

„A halál után nincs zene. Az életet választotta.”

Másik főszereplőnk egy herrani rabszolga, Arin. Kestrel a piacon szúrja ki a fiút egy árverésen és nem is érti miért, de nem tudja ott hagyni. A fiú kitűnik a rabszolgák között, más a viselkedése, a lány nem csoda, hogy felfigyel rá, viszont a döntése, hogy megveszi sokkal inkább szokatlan. Társadalmi különbségeik és fenntartásaik ellenére kezdenek ráeszmélni, hogy élvezik egymás társaságát és szívesen beszélgetnek vagy Marj és Csípj játékot játszanak együtt. Persze már az elejétől érezhető, hogy Arin valamit titkol. Ez tetszett, mert az ilyen rejtélyek fenntartják az érdeklődési szinten és majdhogynem picit csalódott is voltam, amikor elég hamar kiderült ez a titok. Ettől függetlenül a fiú személyisége tetszett. Jól volt felépítve, hogy a történet haladásával, belőle is egyre több mindent ismerünk meg. Első ránézésre „csak” egy rabszolga, nem is figyel rá senki, majd rejtett értékeire is fény derül. Kestrel-nek méltó párja lehetne, egyforma rava
szak és remek taktikai érzékkel rendelkeznek.

„A fehér hófellegek felszakadtak az ólomszürke tenger felett, nagy pelyhekben esni kezdett a hó. Kestrel jeges szúrásokat érzett a bőrén. Hópelyhek hullottak rá, hópelyhek hullottak Arinra is, és Kestrel tudta, nincs az a hópehely, amely egyszerre érinthetné mindkettőjüket.

A történettel talán mondhatom, hogy zavart az előbb említett dolog, hogy hamar derült ki
Arin titka és valószínűleg jobban izgultam volna, hogy ha később kerül sor a leleplezésre. Aztán hamar megnyugodtam, mert kaptam helyette más érdekes történéseket és egyáltalán nem kellett unatkoznom. Nem titok, hiszen a fülszöveg is írja, hogy a herraniak felkelésre készülnek, mert már nem bírják az elnyomást. A könyv második felében ez a lázadás kerül középpontba és egy ilyen kiélezett helyzet mindig érdekes. Főhőseink szerepei felcserélődnek, Kestrel nehezen alkalmazkodik az új helyzethez, de nem hagyja el magát, mindent megtesz saját népéért is, amit csak tud. Első részhez képest szerintem elég sok történést kaptunk, utólag belegondolva örülök, hogy hamar megtörtént a nagy váltás és nem húztuk a végtelenségig a dolgokat és már most belepillanthattunk a következményekbe is. A lezárás pedig kellően felborzolta az idegeimet. Huh…. mikor is jön a folytatás? :D

„A túlélés nem bűn. A becsületedet sokféleképpen eladhatod, ha közben önmagadat nem adod fel.


Kedvenc jelenetem: Kestrel és Arin Marj és Csípj játékai.
Kedvenc szereplőm: Arin és Kestrel.
Kinek ajánlom: Üvegtrón típusú high fantasy-t keresőknek, mert ez is egy remek sorozat.
Értékelésem: Nagyon szerettem, úgyhogy 4,5 vörös vércsét kap. :)



Érdekesség: Most sok érdekességgel tudlak megörvendeztetni titeket, mert az Írónő sok mindent megosztott már a rajongókkal. Először is nézzetek meg egy videó előzetest a könyvhöz, majd elolvashattok egy rövidke kiegészítő történetet is belinkelek a Nyertes átka világából. A könyvben fontos szerepet játszik a Marj és Csípj játék és az igazi rajongók kipróbálhatják a játékot, ennek is hoztam a linkjét. És interjú részlet nélkül se hagylak titeket. :)



Rövid történet:

Marj és Csípj játék:

Mi inspirálta a Nyertes átkát?
A „nyertes átka” gondolat egy gazdasági elméletből jött, ami akkor történik, amikor valaki megnyer egy aukciót, de többet fizet, mint amennyit a termék ér. Alapvetően nyer és veszít is egyszerre.

Mi a fő témája a könyvnek?
Túl magas árat kell azért fizetni, amit akarsz. A másik feletti hatalom mennyire mérgező lehet. Az intelligencia nagyon szexi. És a dolgok bonyolultabban annál, mint hogy mi
vagyunk ő ellenük, és a jók a rosszak ellen.

Mi volt a kedvenc részed a Nyertes átkában?
Imádom a történetet, amit Enai mesél Kestrel-nek az álmában. Kestrel és Arin érvelését is szeretem a zöld vihar alatt. A lényeg az, hogy vajon Enai valaha is igazán szeretett-t Kestrel-t, miközben Kestrel tulajdona volt. Arin dühös – és igazi van, bár téved is. Szeretem azt a beszélgetést, mert összetett a téma, és míg Arin dühe egy megmagyarázhatatlan helyről jön, mégis meghallgatja Kestrel-t. És valójában arról vitatkoznak, hogy Arin képes-e szeretni Kestrel-t.

A Nyertes átkában nagyon erős női főszereplő van; tudnál kicsit mesélni róla?
Kestrel intelligens és alkalmanként manipulatív is. De számos más képessége is van. Ezért jó Marj és csípj játékos; nem igazán bánt senkit, ha ő veri el őket az asztalnál. Az apja szeretné ezen képességeit a háborúban kamatoztatni. Katonai vezetőként szeretné látni. Jó is lenne benne. És a háború könnyű játék lenne számára. De ő alapvetően kedves ember. Sose akar kegyetlen lenni vagy emberek életével játszani.

Ha nem bánod még folytatnánk Kestrel-t. Ha a mi világunkba helyeznénk, horror filmet vagy romantikusat nézne inkább? Miért?
Romantikus vígjátékot. Az emberek komolyan bánnak vele – és az igazat megvallva én is eléggé az vagyok – de imád nevetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése