2016. 02. 19.

Victoria Aveyard - Glass Sword kedvcsináló

Író: Victoria Aveyard
Cím: Glass Sword
Sorozat: Red Queen 2.
Kiadás: 2016.012.09.
Fülszöveg:
Mare Barrow vére vörös - mint a köznépé - de ezüst képessége, hogy képes uralni a villámokat, olyan fegyverré alakítja, amit a királyi udvar irányítani próbál.
A korona hívása lehetetlenség, hamis dolog, de ahogy elmenekül Maven, a herceg elől - a barát - aki elárulta, Mare rendkívüli felfedezést tesz: nem ő az egyetlen.
Maven üldözi, aki most már egy bosszúálló király, de Mare elhatározza, hogy felkutatja a többi Vörös és Ezüst vérűt, hogy csatlakozzanak az elnyomók elleni harchoz.
De Mare halálos útra téved, kockáztatja, hogy pont olyan szörnnyé váljon, akiket próbál legyőzni. 
Vajon összetörik a háború követelte életek súlya alatt? Vagy az árulás erősebbé teszi, mint amilyen volt?



A napokban jelent meg Victoria Aveyard Vörös Királynő sorozatának második kötete. Mi is bátran várhatjuk magyarul a folytatást, de addig is itt egy kedvcsináló az új részhez. :) 
FIGYELEM! Aki még esetleg nem olvasta az első részt, azoknak erősen spoiler-es a leírás.

Vigyázzatok a szívetekre, srácok, mert Victoria Aveyard hamarosan összetöri – a lehető legjobban. Az Üvegkardban, kapunk egy olyan hősnőt, aki senkihez se hasonlít, akit eddig ismertünk, és ez annyira tökéletes és izgalmas és lélegzetelállító, hogy azonnal olvasni kell.
Mare Barrow eltűnt. Egyszer régen, csak egy közönséges Vörös lány volt, lopott a megélhetésért és remélte, hogy talán megoldást a besorozás elkerülésére, a véget nem érő háborúban. De egy közeli tragikus baleset felfedte, hogy ő nem egy egyszerű Vörös lány. Neki is olyan képessége van, mint az elit Ezüstöknek: irányítani tudja a villámokat.

A Vörös Királynőben Mare Mareena-vá változott, az „elveszett” Ezüst hercegnővé – egy hamis személyiség, ami elfedte a lehetetlen képességét Vörös-vérűként és titokban is tartotta ezt, hogy ne okozzon kárt a kiegyensúlyozott politikai rendszerben, amiben a Vörösök az Ezüstök alárendeltjei. Az elmét befolyásolni tudó Elera királynő, Cal herceg, aki iránti ellentétes érzéseit fel kell dolgoznia és a tényleges jegyese, Maven herceg, nem beszélve a Skarlát Gárda lázadása mellett, Mare kénytelen elrejteni a lázadó szívet a hamis személy mögött.

Aztán jön a sokk. Mare a saját kárán tanulja meg, hogy a tanítójának igaza volt: Bárki elárulhat bárkit. A Király halálával és hogy az egész ország azt hiszi ő és Cal a bűnös, Mare-nek nincs választása, hagynia kell, hogy a Skarlát Gárda megmentse, magukkal cipelve Cal-t egyfajta rabként.

De a Skarlát Gárdában nem olyanok a dolgok, mint látszanak. A gyenge külső mögött mélyebb, messzire nyúló összeesküvés húzódik, ami felöleli királyságokat és a vért, és Mare csak most kezdi felfedezni minden részletét. De már eltűnt az a Mare, aki vakon követte az embereket – a Skarlát Gárda valódi indítékát és vezetését lehetetlen felismerni, Mare nem engedheti újra, hogy egy láthatatlan kéz irányítsa.

Egy húsból készült fegyver vagyok,
egy kard bőrrel borítva.
Azért születtem, hogy megöljem a király,
hogy véget vessek a rémuralomnak,
mielőtt igazán elkezdődne.
Ezért felszívódik, magával viszi Cal-t, a korábbi kapitányt és a bátyját, hogy felkutassák a többi hozzá hasonló Vörös és Ezüst vérű embert, és erős hadsereggé kovácsolja őket. A küldetés nagy felelősséget kíván: jó vagy sem, életében először Mare az, aki irányít. Erős, alkalmazkodó, higgadt és rendíthetetlen és hajlandó megtenni bármit, ami szükséges. Tudja, mit akar a szíve, de nem kötődik hozzá, és az ügy érdekében képes kikapcsolni az érzéseit, ettől lesz igazán erős, de a szerelem bonyolult.

A tetteinek következményei halálosak. Annak kell lennie, mert Mare nem tudja befejezni ezt a háborút, pár sír megásása nélkül – talán még a sajátját is meg kell. De lévén az a személy, aki az élet és halál közötti hívást végzi, nem számít mennyire szükségszerű, megváltozik és az a Mare, aki a túloldalon megjelenik, nem hasonlít egyik korábbi verzióra se.

Az Üvegkard sikeres ott is, ahol a legtöbb második kötet elbukik. Tele van érzelmekkel, a karakterek fejlődnek és magukba néznek, de Aveyard kiegyensúlyozza ezt megfelelő mennyiségű akcióval és az izgalom szintje végig fennmarad.

Szeretted Mare-t, amik nyitott volt és barátságos, csodáltad, amikor büszke és bátor volt, és vele akartál lenni, amikor gyenge volt és megtört. De hogy fogtok érezni arról a Mare-ról, aki az Üvegkard végén lesz? Csak egy esély van: olvasd el és találd ki. (Aztán lélegzetvisszafojtva várjátok a harmadik könyvet, ami 2017-ben jelenik meg. Mert tényleg Victoria Aveyard lesz a végzetetek.)


Készen állsz az Üvegkard érzelmi hullámvasútjára?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése